Αγγλοι πουσταράδες τα ΜΑΡΜΑΡΑ δεν σας ανήκουν,γιατί δεν εχετε ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ!!!!

Αγγλοι πουσταράδες τα ΜΑΡΜΑΡΑ δεν σας ανήκουν,γιατί δεν εχετε ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ!!!!

Ειναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ και η θέση τους ειναι στο μουσείο της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ολική έκλειψη Ηλίου προσελκύει χιλιάδες στο Νησί του Πάσχα


Στο Νησί του Πάσχα, ο ηλιακός δίσκος θα εξαφανιστεί 
εντελώς για 4 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα
Στο Νησί του Πάσχα, ο ηλιακός δίσκος θα εξαφανιστεί εντελώς για 4 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα
 
Αθήνα
Δεκάδες αστρονόμοι και χιλιάδες τουρίστες σπεύδουν στο Νησί του Πάσχα για να θαυμάσουν την Κυριακή την τελευταία ολική έκλειψη ηλίου μέχρι τα τέλη του 2012. Η ελληνική αποστολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει ήδη εγκαταστήσει τα όργανα και περιμένει.

Η ολική έκλειψη της 11ης Ιουλίου θα είναι ορατή μόνο σε μια στενή λωρίδα που διατρέχει το νότιο ημισφαίριο. Το θέαμα θα ξεκινήσει την ώρα της ανατολής περίπου 1.900 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας. Η σκιά της Σελήνης θα κινηθεί στη συνέχεια στο Νότιο Ειρηνικό και θα σκοτεινιάσει τον ουρανό στα νησιά Κουκ, το Νησί του Πάσχα και σε τμήματα της Χιλής και της Αργεντινής.



Στο Νησί του Πάσχα, ο ηλιακός δίσκος θα εξαφανιστεί εντελώς για 4 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα ξεκινώντας στη 1 το μεσημέρι τοπική ώρα (10 το βράδυ ώρα Ελλάδας).

Αυτό θα είναι το αποκορύφωμα και για την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής και «κυνηγό εκλείψεων»  Γιάννη Σειραδάκη (στην ένθετη εικόνα, από αριστερά οι Έλληνες ερευνητές Αριστείδης Βούλγαρης, Θανάσης Οικονόμου, Γιάννης Σειραδάκης. Πίσω τους διακρίνονται η φασματοσκοπική διάταξη και ο διαφορικός φασματογράφος).



Η αποστολή θα επικεντρωθεί σε φασματομετρικές αναλύσεις του ιονισμένου σιδήρου, μαγνήσιου και υδρογόνου στο στέμμα του ήλιου, δηλαδή την εξώτερη ατμόσφαιρα του άστρου που γίνεται ορατή σαν φωτοστέφανο την ώρα της ολικής έκλειψης.

Οι παρατηρήσεις αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς η έκλειψη της Κυριακής είναι η πρώτη μετά την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου το 2009. Αυτό σημαίνει ότι ο Ήλιος περνά σε μια περίοδο αύξησης της δραστηριότητάς του που χαρακτηρίζεται από αύξηση της έντασης του μαγνητικού πεδίου αλλά και της θερμοκρασίας του στέμματος.

Για την ελληνική ομάδα, η αποστολή είναι η τέταρτη μετά τις εκλείψεις στο Καστελόριζο το 2006, στο Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας το 2008 και στη Σαγκάη της Κίνας το 2009.

Οι αφίξεις στο Νησί του Πάσχα (διάσημο για τα γιγάντια πέτρινα αγάλματά του) αναμένεται να τριπλασιάσουν τον τοπικό πληθυσμό των 3.500 κατοίκων.

Μεταξύ των χιλιάδων επισκεπτών και οι 50 τουρίστες που πλήρωσαν 5.000 δολάρια το άτομο, χωρίς τα εισιτήρια, για να λάβουν μέρος στο εννιαήμερο ταξίδι που οργανώνει η οργάνωση Planetary Society.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου