Επίθεση από χάκερ δέχθηκε χθες το YouTube, με αποτέλεσμα όσοι χρήστες επέλεγαν να δουν τα βίντεο κλιπ του δημοφιλούς τραγουδιστή Τζάστιν Μπίμπερ, να έρχονται αντιμέτωποι με περιεχόμενο… σκληρού πορνό.
Οι ηλεκτρονικοί εισβολείς διάλεξαν μερικά από τα πιο γνωστά βίντεο κλιπ του Μπίμπερ, που παρακολουθούνται καθημερινά από εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες, και έκαναν «ανακατεύθυνση» (redirection) σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, αλλά και σε ένα βίντεο στο οποίο αναφερόταν ότι ο διάσημος καλλιτέχνης είναι νεκρός. Η φήμη κυκλοφόρησε εν ριπή οφθαλμού σε πολλές ιστοσελίδες και μπλογκ.
Εκτιμάται ότι οι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν ένα κενό ασφαλείας στην ιστοσελίδα και επιτέθηκαν με τη μέθοδο cross-site scripting (XSS). Εντόπισαν, δηλαδή, μια ευπάθεια στο σύστημα ασφαλείας, η οποία τους επέτρεπε να παρέμβουν στο περιεχόμενο που εμφανιζόταν στην ιστοσελίδα.
Χιλιάδες χρήστες που ήθελαν να δουν τον 16χρονο Καναδό καλλιτέχνη, οδηγήθηκαν σε ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχομένου ή στο επίμαχο μήνυμα που έλεγε ότι ο Μπίμπερ είχε σκοτωθεί το πρωί της Κυριακής σε αυτοκινητικό δυστύχημα.
Το φόρουμ τεχνικής υποστήριξης του YouTube κατακλύστηκε από μηνύματα διαμαρτυρίας από «παραπλανηθέντες» χρήστες, στην πλειονότητά τους ενήλικες (παρά το γεγονός ότι οι θαυμαστές του Μπίμπερ είναι συνήθως ανήλικοι). Το YouTube επιδιόρθωσε το πρόβλημα μετά από περίπου δύο ώρες.
Οι εισβολείς δεν διάλεξαν τυχαία τον Τζάστιν Μπίμπερ. Το βίντεο κλιπ του τραγουδιστή με τον τίτλο «Baby», είναι κοντά στο να ανακηρυχθεί ως το βίντεο που έχουν δει οι περισσότεροι χρήστες στην ιστορία του YouTube. Πριν από λίγα 24ωρα συγκέντρωνε περισσότερες από ένα εκατομμύριο προβολές την ημέρα.
Επιτέθηκαν σε Wikipedia και iTunes
Όμως, ακόμη δύο δημοφιλείς ιστότοποι, η Wikipedia και το iTunes, έπεσαν «θύματα» ηλεκτρονικών επιθέσεων το Σαββατοκύριακο. Οι χάκερ ανακατεύθυναν το περιεχόμενό τους σε άλλες ιστοσελίδες, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο. Στην περίπτωση του iTunes τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας και αρκετοί λογαριασμοί χρηστών, ενώ ορισμένοι υποστήριξαν ότι στο λογαριασμό τους εμφανίζονται αγορές που δεν έχουν πραγματοποιήσει, κάτι που -επί του παρόντος- δεν επιβεβαιώνεται από την Apple.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου