Αγγλοι πουσταράδες τα ΜΑΡΜΑΡΑ δεν σας ανήκουν,γιατί δεν εχετε ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ!!!!

Αγγλοι πουσταράδες τα ΜΑΡΜΑΡΑ δεν σας ανήκουν,γιατί δεν εχετε ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ!!!!

Ειναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ και η θέση τους ειναι στο μουσείο της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Στο δρόμο της εξαφάνισης σέρνονται τα φίδια όλου του κόσμου

Νεαροί πύθωνες-τίγρεις (Python molurus) εκκολάπτονται από τα αβγά τους. Το είδος κατατάσσεται στα σχεδόν απειλούμενα. 


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Οι περισσότεροι πληθυσμοί φιδιών που παρακολουθούν δειγματοληπτικά οι επιστήμονες καταρρέουν την τελευταία δεκαετία, εγείροντας φόβους για την κατάσταση των ερπετών σε όλο τον κόσμο και ειδικά στη Μεσόγειο.

«Τα δεδομένα που συλλέξαμε αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση» αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Biology Letters που εκδίδει η βρετανική Βασιλική Εταιρεία.

«Τα δύο τρίτα των παρακολουθούμενων πληθυσμών έχουν καταρρεύσει και κανένας από αυτούς δεν παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης σχεδόν μια δεκαετία μετά την κατάρρευση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε αναστροφή αυτής της τάσης» γράφουν.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μελέτη εξέτασε 17 πληθυσμούς οκτώ ειδών φιδιού στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νιγηρία και την Αυστραλία. Οι 11 από τους πληθυσμούς αυτούς άρχισαν να μειώνονται δραματικά σε μια περίοδο τεσσάρων ετών στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα έρχονται να προστεθούν σε παλαιότερες έρευνες που προειδοποιούσαν για παρακμή διαφόρων ειδών φιδιού σε διάφορες περιοχές και ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, στις περισσότερες περιπτώσεις τα θηλυκά φίδια μειώνονται ταχύτερα από τα αρσενικά για άγνωστο λόγο. Περίεργο είναι επίσης το γεγονός ότι τα φίδια που κυνηγούν δραστήρια βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από αυτά που μένουν ακίνητα και παραμονεύουν.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι πληθυσμοί που εξετάστηκαν άρχισαν να καταρρέουν ταυτόχρονα υποδηλώνει ότι η αιτία είναι κοινή σε όλες τις περιπτώσεις, αν και παραμένει ασαφής.

Η κλιματική αλλαγή, η λαθροθηρία, η απώλεια ενδιαιτημάτων, η έλλειψη τροφής και οι ασθένειες είναι μερικοί από τους παράγοντες που ενδέχεται να παίζουν ρόλο.

«Προτείνουμε ότι είναι πιθανό να υπάρχει μια κοινή αιτία για τις μειώσεις [των πληθυσμών] και ότι αυτό είναι ενδεικτικό ενός εκτεταμένου φαινομένου» περιορίζονται να αναφέρουν οι ερευνητές στα συμπεράσματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου