Αγγλοι πουσταράδες τα ΜΑΡΜΑΡΑ δεν σας ανήκουν,γιατί δεν εχετε ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ!!!!

Αγγλοι πουσταράδες τα ΜΑΡΜΑΡΑ δεν σας ανήκουν,γιατί δεν εχετε ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ!!!!

Ειναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ και η θέση τους ειναι στο μουσείο της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Ελληνικές πεταλούδες στο σφυρί Σπάνια είδη παγιδεύονται και μέσω δημοπρασιών στο Ιnternet καταλήγουν στις προθήκες συλλεκτών ανά τον κόσμο

Η εντυπωσιακή Ρarnassius apollo (επάνω) είναι η μοναδική πεταλούδα στην Ελλάδα που προστατεύεται από τη σύμβαση CΙΤΕS για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών. Παρ΄ όλα αυτά μέσω Διαδικτύου έχουν παρανόμως πωληθεί το τελευταίο εξάμηνο 62 πεταλούδες του είδους. Ωστόσο και άλλα λεπιδόπτερα που αποτελούν είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος, όπως οι πεταλούδες (από αριστερά κάτω) Lycaena dispar, Ρolygonia c-album και Ρseudochazara orestes, παγιδεύονται συχνά στις απόχες των συλλεκτών-εμπόρων 


Μόνο ελληνικές πεταλούδες δεν είχαμε δει να πωλούνται παράνομα στο Ιnternet. Συμβαίνει πλέον και αυτό. Σπάνια είδη παγιδεύονται και μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών ή απευθείας πωλήσεων «εμπλουτίζουν» τις προθήκες των συλλεκτών ανά τον κόσμο. Ενας Ελληνας μάλιστα- εμφανίζεται στο eΒay με το όνομα «Τhanos 2008»έχει πωλήσει τους τελευταίους 12 μήνες 417 πεταλούδες. Δηλαδή περισσότερες από μία την ημέρα! Αλλά και μέσω γερμανικής ιστοσελίδας πωλούνται εκατοντάδες. Οι τιμές των εντυπωσιακών αυτών λεπιδόπτερων ξεκινούν από 5 και φθάνουν τα 120 ευρώ η μία, ανάλογα με τη σπανιότητα του είδους. Το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας των πεταλούδων της Ελλάδας αποδεικνύεται ατελέσφορο. Ακόμη και όταν χορηγούνται άδειες για τη συλλογή ορισμένων ειδών- συνήθως για επιστημονικούς σκοπούς- κανείς δεν ελέγχει τον αριθμό και τα είδη που τελικά συνελέγησαν. Βεβαίως οι συλλέκτεςέμποροι δεν ζητούν ποτέ άδεια συλλογής. Οπως καταγγέλλει ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών ερευνητής πεταλούδων και συγγραφέας κ. Λάζαρος Παμπέρης , στην προστασία τους μπορεί να συμβάλει μόνο η καθολική απαγόρευση της συλλογής από συλλέκτες- εμπόρους όλων των ειδών, η επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους το πράττουν χωρίς άδεια, ο ουσιαστικός έλεγχος στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται οι σχετικές δραστηριότητες και η παράλληλη τοποθέτηση πινακίδων για την απαγόρευση συλλογής.


O ι συλλέκτες συνήθως τις παγιδεύουν με απόχη και τις σκοτώνουν με τα χέρια χωρίς να αλλοιώσουν τα πολύχρωμα φτερά τους. Αλλοι τις βάζουν ζωντανές σε ένα κουτί με ειδικούς κρυστάλλους που βγάζουν θανατηφόρες αναθυμιάσεις. «Στην Ελλάδα έρχονται οι ξένοι συλλέκτες και δρουν ανεξέλεγκτα. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες υπάρχουν όρια. Στην Ισπανία αδειοδοτείται ακόμη και η φωτογράφισή τους. Ακόμη και στην Τουρκία οι συλλέκτες πεταλούδων συλλαμβάνονται» λέει ο κ. Παμπέρης, ο οποίος πριν από έναν μήνα έστειλε έγγραφη καταγγελία στην Κεντρική Διαχειριστική Αρχή CΙΤΕS του υπουργείου Περιβάλλοντος για την παράνομη συλλογή και εμπορία πεταλούδων. Η σύμβαση CΙΤΕS για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών απαγορεύει ρητώς την εμπορία τους. «Αναμένω τη λήψη από το υπουργείο όλων των μέτρων που προβλέπει η νομοθεσία για τα καταγγελλόμενα και ελπίζω στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ουσιαστικότερη προστασία των πεταλούδων» αναφέρει ο κ. Παμπέρης. Επιστολή έστειλε και το WWF Ελλάς, αλλά προς τους διαχειριστές των ιστοσελίδων όπου γίνεται το διαδικτυακό εμπόριο πεταλούδων, με στόχο να τους ενημερώσει ότι τα είδη που διακινούνται προστατεύονται από το ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο.

Ενα πολύτιμο βιβλίο
Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το βιβλίο του Λάζαρου Παμπούκη «Πεταλούδες της Ελλάδας», το οποίο είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, επανεκδόθηκε με πιο πλούσιο υλικό. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο καθηγητής του Εργαστηρίου Ζωολογίας και Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ν. Εμμανουήλ, ο οποίος προλογίζει τη νέα έκδοση, η προτεινόμενη από τον συγγραφέα αναθεώρηση της κατάστασης επικινδυνότητας των 235 ειδών λεπιδοπτέρων που κατέγραψε με τον φακό του «αποτελεί πολύτιμο στοιχείο για την πολιτεία στη θέσπιση μέτρων προστασίας τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου