Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να οδηγήσει σε νέα θεραπευτικά μονοπάτια ενάντια στην απώλεια της μνήμης που έρχεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά και στις βλάβες που υφίσταται ο εγκέφαλος εξαιτίας τραυματισμών ή της νόσου Αλτσχάιμερ.
Επί μακρόν εθεωρείτο ότι ο άνθρωπος γεννιέται με έναν πεπερασμένο αριθμό εγκεφαλικών κυττάρων και ότι όσα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής δεν ανανεώνονται. Τώρα πλέον οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τουλάχιστον κάποια νευρικά κύτταρα μπορούν να ανανεωθούν σε περιοχές του εγκεφάλου όπως ο ιππόκαμπος, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στη μάθηση και στη μνήμη. Ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός βλαστικών κυττάρων τα οποία μετατρέπονται σε νευρώνες παραμένουν σε κατάσταση ύπνωσης στους ενηλίκους.
Η νέα μελέτη των γερμανών ειδικών στα ποντίκια δείχνει ότι τα βλαστικά αυτά κύτταρα μπορούν να «ξυπνήσουν» και να αρχίσουν να διαιρούνται μέσω της φυσικής άσκησης ή των επιληπτικών κρίσεων. Συγκεκριμένα οι ερευνητές είδαν ότι ποντίκια που ασκούνταν, ανέπτυξαν περισσότερους νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου σε σύγκριση με άλλα πειραματόζωα που δεν ασκούνταν. «Το τρέξιμο αποδείχθηκε ότι προάγει τον σχηματισμό νέων νευρώνων» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Βέρντον Τέιλορ.
Αλλά και η μη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, φάνηκε ότι μπορούσε να πυροδοτεί την ανάπτυξη νέων νευρώνων. Η υπερβολική ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων εκτιμάται ότι παίζει ρόλο στην επιληψία, εξήγησε ο δρ Τέιλορ η μελέτη του οποίου και της ομάδας του δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Stem Cell». Αν και η συγκεκριμένη μελέτη αφορούσε ποντίκια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι και στον άνθρωπο η φυσική άσκηση πιθανότατα προκαλεί την εμφάνιση ίδιων μοτίβων εγκεφαλικής δραστηριότητας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου